איך לכתוב מצגת טובה?

Spread the love

מי שמכיר אותי יודע שאני חובבת הרצאות, סדנאות וכל מאורע שבו אני יכולה להעשיר את הידע והכישורים שלי. השבוע הייתי בהרצאה עם טייטל מבטיח שסחף אותי וגרם לי להגיע לראות במה מדובר.

הצפייה התחלפה מהר מאוד באכזבה. המצגת שליוותה את ההרצאה לא תרמה לה ולו במעט. להפך. ריבוי המלל, הפונטים המשתנים, התמונות המפוקסלות וחוסר העקביות בעיצוב גרמו להרצאה להראות לא מקצועית והכריזמה של המרצה לא הייתה מספיק חזקה בכדי לטשטש את הבושה.

מתוך הבנה שבניית מצגות אינה הטבע השני של כל אוטוריטה, איגדתי לכם מספר טיפים..

12 טיפים ליצירת מצגת מקצועית שתתרום לכל הרצאה או פרזנטציה.

1. תכנון נכון

לפני כתיבת המצגת, תעצרו לחשוב. יש שלב שלם שקודם לכך- שלב התכנון.

2. מיהו קהל היעד?

חשבו טוב מי קהל היעד שלכם ומהו עולם התוכן ממנו הם מגיעים. על מנת להמחיש את זה, אבקש מכם לחשוב לרגע על מצגת שנועדה להנגיש לילדים בכיתות ג-ו את השימוש במצלמה. המצגת היא רק בשחור לבן, מלווה בתמונות עירום אומנותי ומונחים מעולם הצילום. למרות שהמצגת יכולה להיות מדהימה, היא לא מתאימה לקהל היעד שיצפה בה.

אנו צריכים להבין את קהל היעד, הצרכים שלו, הידע האקדמי או התאורטי ממנו הוא מגיע ואת הציפיות שלו מהפרזנטציה שלנו.

טיפים ליצירת מצגת: מיהו קהל היעד?

3. מהו המסר/המטרות שיעברו לקהל

אחרי שהבנתי מי הקהל שלי, אני צריכה לחשוב טוב מה הן המטרות והמסרים שהייתי רוצה להעביר. ישנו הבדל בין מצגת שנועדה לתת כלים פרקטים, מצגת שנועדה להעשיר את הקהל או מצגת מקצועית לאנשי מקצוע.

לאחר שזיקקתי את המסרים והמטרות, אתפנה לחשוב באילו אופנים אני מעבירה את המסרים הללו דרך המצגת ואילו סיפורים או עזרים ויזואלים תומכים במסרים ומקדמים את המטרות שלי.

4. איך המצגת תועבר (פרונטלית/און ליין)

בפרזנטציה פרונטלית יש כח ואנרגיה שלא בהכרח עוברים דרך מסך. במצגת און ליין ישנם עזרים טכנולוגים ואפקטים שניתן להשתמש בהם ופחות מומלצים בהרצאה אוף ליין. ממליצה לחקור עוד את הנושא.

לפני כתיבת המצגת, חשבו טוב מה הייתם רוצים להעביר בה. איזה סיפור הייתם רוצים לספר דרכה ואיך היא תקדם את מטרות ההרצאה.

כתבו מפת סטוריטלינג למצגת והגדירו מראש אילו דוגמאות, עזרים ויזואליים (סרטונים למשל) ונתונים ישמשו אתכם.

5. עיצוב המצגת

עיצוב המצגת לא מגיע כלאחר יד והמצגת עצמה היא לא אוסף נתונים שבמקרה מצאו את עצמם יחד.

ישנה מחשבה מעמיקה על עיצוב המצגת. ההחלטות שתקבלו יקטלגו אתכם לפי תבניות ויספרו עבורכם סיפור. אז לאילו קריטריונים כדאי לשים לב?

6. תבנית אחידה

הדבר הראשון הוא שחשוב לבנות תבנית אחידה שתלווה אותנו לאורך על המצגת. השפה העיצובית שתבחרו היא חשובה ותעזור לכם לבנות מצגת מקצועית שקל לעקוב אחריה.

בחרו רקע אחיד שילווה את המצגת שלכם, עם עדיפות לפשטות. או רקע בהיר או רקע כהה. רקע באמצע יבלע כל כתב שיישב עליו.

חשבו האם מסגרת זה משהו שיתרום לכם או לא, האם יש מבנה מסויים שכולל תמונה בכל שקופית ובכלל, מה הם הפרטים העיצוביים הקבועים שיהיו בכל שקופת.

7. צורה, פונט, גודל, צבע ושאר ירקות

את התבנית האחידה שלכם ילווה מלל (מעט מלל!). השתמשו במספר המילים המצומצם במצגת להדגשה. השתמשו במקסימום 2-3 פונטים שונים במצגת והגדירו להם תפקידים ברורים (פונט לכותרת, פונט לדוגמא, פונט לציטוט…).

בחרו צבעים שנעימים יחד ומדברים אחד עם השני. אם טרם התיידדתם עם סרגל הצבעים והמניפה הצבעונית- עשו את זה בהקדם. שילוב צבעים הוא קריטי ולא כל הגוונים מתאימים אחד לשני או תורמים למטרת המצגת שלכם.

אם אני מעבירה מצגת על ברביות- אני לא אעצב בשחור ואדום אלא בצבעים של ורוד ולבן. או אם אני משתמשת באדום, אני כנראה לא אשתמש גם בירוק וצהוב.

מבחינת גודל פונט- תהיו אחידים. כל הכותרות צריכות להיות באותו גודל. כל תתי הנושאים באותו גודל (וצבע!).

רוצים ללמוד להכין מצגת עם סיפור? לחצ/י כאן

8. רעיון אחד לשקופית

מצגת כפי שהכרנו אותה בשנות ה-90 ובה כל שקופית היא עמוסה במלל וקשה לקרוא ולעקוב אחרי הכל- פסה מן העולם. מותה של המצגת של המאה ה20 הולידה את המצגת של העולם החדש בו הUX (חווית משתמש) משתלטת.

בכל שקופית יש מקסימום 8 מילים והיא מלווה בתמונה או עזר ויזואלי שתורם למסר להיקלט לנו בזכרון. מה שמוביל אותנו לויזואליזציה.

9. ויזואליזציה

אפשר להכין מצגת מקצועית שעונה על כל הקריטריונים של הכנת מצגת ולא להשתמש ולו בתמונה אחת. ויזואליזציה מתחילה בצבעים, הפונט, הצבע וקווי ההדגשה שנבחר. הויזואליזציה המודרנית אוהבת להשתמש באייקונים במקום מלל, תמונות, סרטונים ועזרים ויזואלים נוספים.

חשוב לוודא שכל אלה נמצאים ברזולוציה שנעימה לעין והם אינם מפוקסלים. בנוסף, אם התחלנו להשתמש באייקונים ותמונות, חשוב שהם ידברו עם שאר העזרים הויזואלים שבחרנו במצגת.

ערבוב של מספר עולמות תוכן ויזואלים עלולים ליצור כאוס ולא יעברו בחן את העיניים המיומנות הרבות של אנשי ההדרכה והעיצוב.

10. טקסט

המצגת צריכה לתת לכם מבנה ברור ולהזכיר לכם את מה שתרצו להגיד ולספר. התפקיד שלה הוא לא לאפשר לכם להקריא מתוכה מלל שלם. אנשים שמגיעים להרצאה שלכם, מצפים לשמוע מהידע והנסיון שלכם. לקרוא הם יודעים גם. תנו להם את הכבוד המגיע להם והגישו להם תוכן מקורי בסגנון שלכם.

צמצמו את הטקסט במצגת לרמה של כותרות.

11. מיתוג

כאנשי מקצוע שמעבירים הרצאות- תנו לעצמכם קרדיט.

כלל האצבע הראשון שלי, הוא שבכל מצגת שלי, יש את הלוגו שלי. בכל שקופית. בקטן.

דבר נוסף, כל המצגות שלי (מלבד אחת ויש לכך סיבה), מעוצבות אותו הדבר. אני רוצה שתהיה לי שפה אחידה שתהווה אסוציאציה למותג שלי. כמובן שהמצגות שלי מדברות גם עם האתר שלי וכרטיס הביקור שלי.

12. סטוריטלינג

אני מעבירה הרצאות בשיטת סטוריטלינג. מצאתי שזו הדרך האפקטיבית ביותר להעביר מסרים שנקלטים והשיטה מייצרת עניין רב אצל הקהל.

סטוריטלינג זו אמנות בפני עצמה ויש ללמוד אותה. מדובר בסופט- סקיל שמאפשר לנו לתווך ולתרגם עובדות, נתונים ומידע בצורה מעניינת ומוביל למעורבות של הקהל. אבל לא רק, חלק מהסטוריטלינג זה הנראות, שפת הגוף והבעות הפנים שצריכות לתמוך בסיפור שלנו.

רוצה לפתח מצגת בעולם החדש? לחצ/י כאן

סטוריטלינג ופרזנטציה

חקרו עוד בנושא

נגישות

רוצה שהלקוחות שלך יבינו למה לקנות *דווקא* ממך?

לחיצה על הכפתור תקרב אותך למצוא את הבידול שלך