הקווין-לטר מלא בערך על שיווק ומיתוג לעסקים וארגונים…
נשמח לשתף אותך במלא טיפים ותוכן איכותי
סיפור מותג טוב הוא כזה שגורם לקהל להרגיש יותר טוב בשימוש של המוצרים או השירותים שהעסק מציע. וכולנו יכולים ליצור כזה. כדי לתת דוגמאות לסטוריטלינג עסקי מצויין, גייסתי מותגים שאנחנו מכירים וגם מותגים פחות מוכרים. אבל מה שמייחד את כולם, זה שיש להם ערכים ברורים שמנחים אותם ומחברים את הקהל שלהם.
אם כבר קראתם טקסטים שלי בעבר, אתם יודעים שאני מאמינה שסטוריטלינג הוא כלי שיווקי מדהים שאפשר להשתמש בו כדי לבנות מותגים זכירים שלקוחות אוהבים ומתחברים אליהם. כשמדברים על יצירת אמון, סטוריטלינג הוא הבסיס. משם הכל צומח. אז כן, יש כבר מאמר על דוגמאות סטוריטלינג טובות וגם הסבר מקיף על מהו סטוריטלינג עסקי, אבל, ראיתי לנכון לכתוב עוד אחד.
כשאני בונה למותגים שאני עובדת איתם סיפור מותג, הוא למעשה מכיל בתוכו כבר את הערכים, החזון, המשימה ומהסרים שלהם.
אחד היתרונות העיקריים של סיפור מותג הוא שהוא עוזר לבדל עסק מהמתחרים שלו. ויש כמה טכניקות סטוריטלינג שאפשר להשתמש בהם לשיווק העסק.
השבוע דיברתי עם לקוח פוטנציאלי, חברה לביטוח, והמנהל אמר לי שבתחום שלהם, כולם נותנים את אותו המידע ומנגישים את אותן אופציות ללקוחות, לכן הוא לא באמת רואה ערך בסיפור מותג. הוא טען שזה לא ישנה.
אני מסכימה שהבסיס הוא אכן אותו בסיס. אבל תחשבו על זה ככה.
זוכרים את העוגות שהיו מכינים לנו כילדים עם סוכריות צבעוניות? זו עוגה פשוטה, חביבה בטעמה, אבל היא לא נותנת תחושה של מיוחדות.
עכשיו, קחו את אותה העוגה, תחתכו אותה ל-2, ושימו חצי עוגה מעל החצי השני, כשבאמצע יש קצפת. עכשיו תמרחו גם קצפת או קרם מלמעלה, מהצדדים, תוסיפו זיגוג טעים, כמה עוגיות אוריאו או מקופלות מפוררות ותכתבו את השם של ילדת היומהולדת.
מה בעיניכם נחמד יותר? מושך יותר?
אתם מבינים, הבסיס הוא אותו בסיס. אנחנו לא הולכים לשנות או להמציא מידע.
אבל ההצגה שלו, היא זו שהופכת לזכירה, מעניינת וחוויתית.
כבעלי עסקים אתם בטח מרגישים שאתם פועלים בשוק די צפוף שקשה להתבלט בו. רוב נותני השירות סביבכם מציעים פחות או יותר אותו הדבר, או לפחות נתפסים ככאלה.
סיפור מותג שמדבר בצורה מדויקת אל קהל היעד, עוזר להעניק לעסק זהות ואישיות ייחודית, שיכולה להיות נקודת הזדהות חשובה עבור הקהל. הסיפור למעשה הופך לזכיר וכחלק מהמחשבות של הקהל על המותג. אם בונים את הסיפור בצורה נכונה, מצליחים להכניס לתוכו את הערכים והמסרים הנכונים עבור המותג. פה יש את הבידול האמיתי.
כשעסק חולק את הסיפור שלו, הוא מזמין את הלקוחות להכיר את החברה ברמה עמוקה יותר. זה יכול לעזור לבנות תחושה של אותנטיות ושקיפות, שהם גורמים חשובים בבניית אמון עם הלקוחות.
סטוריטלינג עסקי הוא הדרך היעילה ביותר ליצור קשר רגשי עם לקוחות. חיבור רגשי = רכישה, שהיא הבעת אמון ומענה על צורך. אתם חייבים להבין שאנשים נמשכים באופן טבעי לסיפורים, וסיפור מותג טוב הוא לא פריוולגיה, הוא חובה.
נחשפתי לפטגוניה בפעם הראשונה בארגנטינה אי שם ב-2008. רכשתי מהם מעיל תרמי לטרקים על הרים מושלגים. כישראלית, לא היה לי מושג מי החברה הזו, אבל האמריקאים שטיילתי איתם התחלקו בדיעותיהם לפטגוניה או North Face.
פטגוניה, הסתבר לי אז, היא חברת ביגוד טיול ואקסטרים שידועה במחויבותה לקיימות סביבתית.
סיפור המותג של החברה מתרכז אל תוך המשימה שלה “לבנות את המוצר הטוב ביותר, לא לגרום נזק מיותר ולהשתמש בעסקים כדי לעורר השראה וליישם פתרונות למשבר הסביבתי”. המשימה הזו באה לידי ביטוי בכל היבט של מיתוג החברה, מעיצוב המוצר ועד לקמפיינים השיווקיים שלה.
אסטרטגיית הסיפור והשיווק החזקה שלהם מתמקדת באחריות סביבתית וחברתית שמושכת אליהם קהל, מערבי ברובו, שמתחבר לערכים של שמירה על איכות הסביבה ומציאת פתרונות לא מזהמים בצרכנות. הם משתמשים במגוון ערוצים, כולל אתר האינטרנט שלהם, המדיה החברתית ותצוגות בחנויות, כדי לשתף סיפורים על המחויבות שלהם לקיימות והשפעת פעולותיהם על הסביבה. הם גם משתמשים בסיפורים כדי להציג את החוויות של לקוחות המשתמשים במוצרים שלהם בפעילויות חוצות, כגון טיפוס וגלישה.
לפטגוניה יש מוניטין חזק של אחריות תאגידית, שבה הם משתמשים כדי לבנות אמון עם לקוחות ולהבדיל את עצמם מהמתחרים. הם גם לוקחים חלק באירועים ובקמפיינים שונים לתמיכה במטרות סביבתיות ולהעלאת המודעות לחשיבות ההגנה על כדור הארץ.
TOMS היא אחת הדוגמאות שאני תמיד נותנת, בגלל שכשגרתי בארה״ב הייתי אובססיבית עם הנעליים שלהם. הם ידועים בעיקר עבור ה”אחד עבור אחד” שלהם. אסטרטגיה שדואגת לילדים מעוטי יכלת מרחבי העולם. החברה תורמת זוג נעליים לילד לכל זוג שהלקוח רוכש. כלומר, אני באופן אישי הייתי אחראית ללא פחות מ-9 זוגות נעליים שנתרמו לילדים ברחבי העולם. והגאונות של המותג, זה שזה גרם לי להרגיש יותר טוב עם עצמי. אז פעם אחרי פעם רכשתי נעליים של טומס. למרות שהיו לי אופציות אחרות. מדובר בסיפור שנקשר לרצון של אנשים להיות טובים יותר ולעזור לאחרים.
סיפור המותג הפשוט אך העוצמתי הזה עזר ל-TOMS לבנות בסיס לקוחות נאמן ולבסס את עצמו כמוביל בשוק הצרכנים בעל המודעות החברתית.
האתר והרשתות שלהם עמוסים בסיפורים של לקוחות משלמים והתחושות שלהם לצד ילדים שקיבלו את הנעליים. ילדים אפריקאיים שבעבר היו הולכים יחפים לבית הספר או ילדים ביערות של דרום אמריקה שכפות הרגליים שלהם מוגנות בהליכות הארוכות.
Toms משתמשים בשיווק משפיעים ובאירועים כדי לשתף את הסיפורים הללו כדי להעמיק את החיבור הרגשי של הלקוחות שלהם עם המותג עצמו. ומה אני אגיד לכם, זה עובד מדהים.
Warby Parker היא חברת משקפיים שנוסדה על עיקרון הפיכת המשקפיים לזולים ונגישים יותר. הדבר הראשון שהם מציעים באתר הנוכחי שלהם, הוא ״נסו 5 מסגרות משקפיים בלי לעזוב את הבית״. כמו אצל טומס, בנוסף להצעת משקפיים איכותיות במחיר סביר, ל-Warby Parker יש גם תוכנית “קנה זוג, תן זוג”, גם הם תורמים זוג משקפיים למי שזקוק לכל זוג שנרכש. סיפור המותג הזה עזר ל-Warby Parker להתבלט בשוק צפוף ולמשוך קהל לקוחות נאמן.
הם גם מציגים סיפורים על המאמצים שלהם להפוך את המשקפיים לברי קיימא ועל השותפויות שלהם עם ארגונים ללא מטרות רווח. בנוסף, האתר ופרופילי המדיה החברתית של Warby Parker ידועים בסיפור החזותי החזק שלהם, הכוללים תמונות וסרטונים המציגים את המשקפיים של המותג ואת הקשר שלו לאנשים, לתרבות ולקהילות.
כלומר, בשונה מ Toms, בעזרת הנתינה שלהם הם מחזקים קשרי קהילה קרובה ועוזרים ל״שכנים״ ולא לילדים במדינות רחוקות.
כמובן שלא כל סיפורי המותג צריכים להיות עם ערך של נתינה ותרומה לקהילה. סטוריטלינג עסקי יכול להיות חזק מאוד כשהוא שם דגש על החוויה שהוא מייצר עבור מי שרוכש אותו.
כנוודת דיגיטלית, אני משתמשת ב-Airbnb כל הזמן כדי לנסות ליצור לי דירה עם שגרה.
Airbnb היא מעין חברת השכרת נופש שידועה בגישה הייחודית שלה לאירוח. במקום לשהות במלון מסורתי לקוחות Airbnb יכולים להישאר בבית או בדירה של מישהו, וליצור חווית טיול אותנטית וסוחפת יותר.
סיפור המותג הזה עזר ל-Airbnb לבדל את עצמו מהמתחרים ולפנות למטיילים המחפשים חווית טיול אותנטית ואישית יותר. כאלה שמאסו לשלם מחירים אסטרונומיים על מלונות במיקום מרכזי. פתאום, אנשים מכל העולם יכלו להציע את הדירה שלהם בזמן שהם נופשים במקום אחר. ככה, מצד אחד הם מצמצמים את העלויות של הטיול שלהם מצד אחד וזוכים לחוויה יותר אותנטית מצד שני.
כן אסתייג ואומר, שבשנים האחרונות, למרות הנסיון של Airbnb לשמור את הסיפור הזה, הרבה אנשים רכשו דירה להשקעה והפכו אותה לדירת Airbnb במחיר מופקע. היום, לא בטוח שאותה חוויה אותנטית ושונה מתקיימת. אבל עדיין, אנשים בוחרים להישאר בדירות דרך הפלטפורמה בגלל היכלת להגיע לחוויות שונות שאין דרך אחרת למצוא אותן. כמו לישון בטירה או בית על עץ או לישון על סירה.
הסיפור שלהם עשה שיפט מהדירה האותנטית ליצירת חוויה ייחודית.
וזה עדיין סיפור חשוב ומעורר אמון.
מדובר במותג בגדים פמניסטי שהוקם באורגון.
הסטוריטלינג העסקי של Wildfang מתמקד ברעיון להיות “מורדת אופנה” ולאתגר נורמות מגדר מסורתיות באמצעות אופנה. הם כוללים בגדים ואביזרים המיועדים לנשים, אך בהשראת אופנת גברים. באתר החנות וברשתות החברתיות מופיעים סיפורים ותצלומים של נשים אמיתיות שלובשות את האפנה שלהן ומאמצות את האסתטיקה והערכים של Wildfang.
הערכים שלהן למעשה נועדו ליצור קהילה של נשים חזקות, בטוחות בעצמן ומסוגננות שאינן חוששות לשבור את התבנית ולפסל את הדרך שלהן. הן גם משתמשות בפלטפורמה שלהן כדי להעלות מודעות ולגייס כסף למטרות וארגונים פמיניסטיים שונים, כמו ACLU והורות מתוכננת. בנוסף, הם גם מחויבים לקיימות ולנוהלי ייצור אתיים, תוך שימוש בחומרים בני קיימא ובסטנדרטים הוגנים של עבודה בייצור הבגדים שלהם.
אני יכולה לראות איך אני מעדיפה לרכוש מהם במקום זארה, למרות שהפריטים שלהם יקרים יותר.
וזו למעשה המהות של סיפור מותג חזק. לספק לנו את הרציונל למה כדאי לנו לרכוש מוצר יקר יותר ממוצרים דומים בשוק. זה בדר״כ מתבטא ברגשות והערכים אליהם אנחנו מתחברים.
תודו שאתם גאים בי שכתבתי כתבה על סיפור מותג מבלי להזכיר את אפל.
גם אני עדיין בשוק מעצמי.