הקווין-לטר מלא בערך על שיווק ומיתוג לעסקים וארגונים…
נשמח לשתף אותך במלא טיפים ותוכן איכותי
כשאני מדברת עם הלקוחות שלי, הם נוטים להתבלבל בין כתיבה שיווקית, אסטרטגיה עסקית ואסטרטגיה שיווקית. לכן, אני אשמח קודם כל לחדד מהי אסטרטגיית שיווק.
אסטרטגיית שיווק היא הטמעת הערכים והמטרות העסקיות בתוכן וחומרי שיוווק שיוצאים החוצה מהמותג והמטרה שלהם היא לחזק את המוניטין את של המותג ולהוביל להגדלת המכירות. בגדול, זה איך אנחנו מושכים עוד קהל להעניין בנו, לבסס בנינו מערכת יחסים של אמון ולהמיר אותם ללקוחות משלמים כשהיתרנו של העסק שלנו על פני עסק אחר, ברורים לחלוטין.
אבל כדי לבסס את אסטרטגיית השיווק ולהביא אותה לחיים, חשוב לשאול באילו טקטיקות נשתמש על מנת לעמוד ביעדים שהצבנו?
אם זו פעם ראשונה שאתם מתכננים אסטרטגיית תוכן, מוזמנים לעקוב אחרי השלבים הבאים ולוודא שאתם לא מפספסים כלום בדרך:
באופן מפתיע, הפעם הראשונה שנתקלתי במודל הזה הייתה בתואר השני שלי בייעוץ ארגוני ודווקא לא בקריירה שלי בניהול מכירות.
לא הבנתי באותו הרגע עד כמה המודל הזה חשוב והולך לעזור לי לבסס אסטרטגיות שונות לעסק שלי ולעסק של הלקוחות שלי. אם אתם לא מכירים את SWOT, החזיקו חזק, זה הולך לשנות לכם את העסק.
SWOT הם ראשי תיבות של חוזקות (Strengths), חולשות (Weekness), הזדמנויות (Opportunities) ואיומים (Threaths) והמטרה היא ליצור תמונה ברורה של היתרונות והחסרונות של העסק או הארגון.
ממש ממליצה להבין עם העסק או הארגון שלכם, מה הן הנקודות החזקות שיכולות לדחוף את הביזנס קדימה ולנצל הזדמנויות, לצד החולשות והחלקים החסרים של העסק (לכולנו יש כאלה) עם האיומים שנמצאים בחוץ ועלולים לאיים על ההתפתחות העסקית.
הצעת הערך או במילים אחרות – ההצדקה לקיום שלכם
אסטרטגיית שיווק מצוינת נשענת על הצעת הערך הייחודית של הביזנס שלכם UVP (Unique Value Proposition), שמכילה את החוזקות העיקריות של העסק שלכם (SWOT- לא היית לחינם) ואלה יעזרו לנו בבידול מול מתחרים והצעות אחרות בשוק, דרך העיניים של הלקוחות הפוטנציאלים שלנו.
אם כך, הצעת הערך שלנו נשענת על החוזקות שלנו, אבל חייב להתחבר לצורך ממשי שיש לקהל היעד שלנו. כלומר, אם החוזקה העקרית שלי היא נקודת המפגש בין יצירת תוכן לאסטרטגייה עסקית, אני אחבר את הצעת הערך שלי (קורסים, ליווי…) לערך הזה ולצורך של הקהל שלי בהבנת התוכן והשיווק.
בעיניי, זה השלב שאתם צריכים להשקיע בו את האנרגיה שלכם. פה בדיוק קבור ההבדל בין סגירת מכירה ל״לא״ אכזרי מלקוח.
ממליצה להתחיל ברשימה פשוטה בה פרטו את היתרונות העיקריים של הלקוחות שלכם מהעבודה המשותפת אתכם ומהו הערך שהמוצרים/השירותים שלכם מביאים ללקוח, באיזה תחום זמן ולאיפה הם מגיעים בנקודות הסיום, אחרי המוצר או השירות שלכם, לעומת נקודת ההחלה, לפני השירות שלכם.
כמנהלת מכירות בארגונים, אני לא יכולה שלא לקחת מודלים ופרקטיקות עבודה מהעולם הזה, ולהחיל אותו על עבודה עם עסקים יותר קטנים. אמנם צריך לעשות שינויים בגלל חלוקת האחריות, התקציבים והזמן המיועד לאסטרטגיות שונות, אבל אם ארגונים מגדירים ומעבירים את המטרות שלהם באמצעות יעדים – גם עסקים קטנים יכולים.
אני בעד יעדים מדידים שיעזרו לכם לכמת את ההצלחה של התהליכים שלכם.
כלומר, במקום לבוא ולהגיד ״אני רוצה להגדיל את החשיפה שלי״ עדיף להציב יעד מדיד כמו ״אני רוצה להגיע ל1,000 לייקים בעמוד העסקי תוך חודשיים״ ומשם לגזור אילו פעולות צריך לעשות על מנת להשיג את המטרה.
מטרות מדידות יעזרו לכם לעקוב אחרי התקדמות וטיב הפרסום והפעולו השיווקיות שלכם. זכרו, כשבוחרים את יעדי המפתח שלכם, פעלו על פי העקרונות מודל SMART, הם ספציפיים (Specific), מדידים (Measurable), ניתנים להשגה (Achievable), ריאליים (Realistic) וכמובן תחומים בזמן (Time Bound).
פרט חשוב שמשום מה לא ברור לכולם, מטרות שיווקיות הן דינאמיות ומשתנות. חשוב לחזור אליהן כל כמה חודשים ולערוך שינויים במידת הצורך. זכרו, הם נועדו לשמש אתכם במדידת ההצלחה שלכם.
ברור שכולנו רוצים בסופו של דבר לסגור את החודש כשחשבון הבנק שלנו עמוס במזומנים. אבל אני מאמינה שרובנו יצאנו לעצמאות לא בגלל הכסף, אלא בגלל תחושת שליחות ולעשות שינוי אמיתי במגוון תחומים, וכמובן לעזור לאחרים.
העזרה הכי טובה שאתם יכולים לעשות עבור העסק שלכם ועבור הלקוחות שלכם, היא להבין את הקהל הפוטנציאלי שלכם ולפנות אליהם בצורה בהירה וברורה. הם צריכים להבין מה אתם יכולים לעשות עבורם. איך המוצר או השירות שלכם, יכול לשנות להם את החיים.
נתחיל בהגדרת האישיות של הקהל הפוטנציאלי שלנו.
יצירת ״פרסונות קונים״ היא תהליך בהן נגדיר ייצוגים בדיוניים ומוכללים של הלקוחות האידיאליים שלנו. הפרסונות האלה יעזרו לנו לפנות לבטן הרכה, למקום הכואב, לצורך העז של הקהל שלנו.
למרות שתהליך יצירת פרסונות כולל איסוף תובנות מאתרים, מדיות חברתיות, ביקורות, שיחות עם לקוחות פוטנציאליים ופנייה יזומה של מעניינים אלינו – אני ממליצה קודם להתחיל עם הלקוחות שאנחנו הכי אוהבים.
אם העסק שלכם לא חדש לגמרי, סביר להניח שכבר יצא לכם לתת שירות או למכור את המוצר שלכם ללקוחות. חשבו על הלקוחות שאתם הכי אוהבים, ותבנו את הפרסונות שלכם עליהם.
בני כמה הם, מאיפה הם, מה המצב הכלכלי שלהם, מה מעניין אותם, איך השירות שלכם עזר להם, מה השינוי שהתחולל אצלם, למה העבודה איתם היא סיפור הצלחה. זה כמובן יעזור לכם למשוך לקוחות שאתם אוהבים לעבוד איתם, אל תוך העסק שלכם.
העסק או הארגון שלכם לא מתקיימים בוואקום. יש בחוץ מוצרים או שירותים דומים יותר או דומים פחות למה שאתם מציעים. אבל על מנת לבלוט ולהתפס אחרת, צריך לעשות דברים בצורה מושכלת. אסטרטגיית שיווק חכמה היא תוכנית שבסופו של דבר תעזור לכם לפרוח ולבלוט גם בשווקים רוויים.
צאו למחקר ונסו להבין מה המתחרים שלכם מציעים. במה הם מעולים? מה הם נקודות הנצחון שלהם? מצד שני, מה האתגרים שלהם? על מה הם לא עונים בשירות או המוצר שלהם?
קראו תגובות של לקוחות, עקבו אחרי הפרסומים שלהם, תעשו subscribe לניוזלטר שלהם – מה שזה לא יהיה, תנסו לקבל תמונה יותר רחבה על הסטנדרט בתעשייה שלכם ועל הפתרונות שמוצעים.
שמירה על אוזניים ועיניים פקוחות למה שקורה בתעשייה שלכם חיונית כדי לזהות פערים בשוק, צרכים שלא מתמלאים, תסכולים נפוצים או טרנדים ורעיונות חדשניים. ואם תשכילו להפנים את הכל ולייצר פתרונו בזמן אמת – תצליחו להוביל את התעשייה שלכם.
הטעות הנפוצה ביותר של עסקים, היא להתחיל להתפזר על כל מדיות השיווק ולהשקיע בהן המון אנרגיה וזמן. אנחנו צריכים להבין איפה הקהל שלנו נמצא, איך הם אוהבים לצרוך את הידע שלהם (כתוב, וידיאו, אודיו, תמונות…) ולפעול על פי התובנות האלה.
אם המוצר או השירות שלי מיועד לנשים בנות 50, אני כנראה לא אשקיע זמן בטיקטוק או אינסטגרם ואשקיע יותר בפייסבוק ובלוג. ולהפך, אם המוצר שלי הוא לבני-נוער, אני אתמקד בסנאפצ׳ט וטיקטוק.
אל תדלגו על השלב הזה, תבינו מה המוצר שלכם, עבור מי הוא ואילו פלטפורמות חיוניות להצלחה השיווקית שלכם.
אגב, אחרי שהבנתם באילו תחומי שיווק תתמקדו, הגדירו כמה זמן ותקציב תשקיעו בפרסום, שיווק באמצעות תוכן אורגני, שיווק ממומן, מחקר מילים – SEO (Search Engine Optimization) ניהול קהילה, אירועים וכו’ בהתאם ל אופי העסק שלך ומה ימשוך יותר מכל את הלקוחות העתידיים שלך.
כמובן שחלק מהדברים אפשר לעשות לבד, אבל יש דברים כמו מחקר מילים, שאני דווקא ממליצה להשקיע בו.
לסיכום,
כדי לבנות תכנית אסטרטגית לעסק או הארגון שלכם, נדרשים מחקר, מחשבה, הצבת יעדים וכמובן ניהול זמן ומשאבים שיהפכו את התכנית שלכם ליעילה ומניבה. תזכרו, אל תשכחו לחזור כל כמה חודשים ולראות אם היעדים שהצבתם עדיין רלוונטיים.
בהצלחה! 🙂