איך לבנות הרצאה טובה

Spread the love

אחת הבעיות הנפוצות ביותר בתהליך בניית ההרצאה, היא שיש לנו כ״כ הרבה ידע וערך לתת וקשה לנו מאוד לחלק את ההרצאה שלנו לעיקר ותפל. 

תהליך בניית ההרצאה מתחיל בחשיבה על מספר סוגיות. ישנו תהליך מסודר שחשוב לעבור לפני שניגשים לכתוב אפילו שקף אחד. 

זה ה׳פלואו׳ שאני משתמשת בו  🙂

אז איך נבנה הרצאה טובה? קודם כל נעשה לה הכנה מוקדמת.

1. מה המטרה של ההרצאה 

ישנם סוגים שונים של הרצאות ופרזנטציות כמו טד לדוגמה. חשוב קודם כל שנגדיר מה המטרה של ההרצאה. 

הרצאה בה אני מעבירה אינפורמציה ומידע תהיה בנויה שונה מהרצאה חווייתית. והמבנה של שתי ההרצאות הללו יהיה שונה מהרצאה שהיא משפך שיווקי שמייעד את קהל היעד לרכוש מוצר או שירותים נוספים. 

לכן, לפני שנבין איך לבנות הרצאה טובה השלב הראשון הוא קודם כל להבין מה המטרה של ההרצאה מבחינתכם. 

טיפ למתקדמים!

כתבו 2-3 מטרות והבינו מי מהן המטרה הראשית. זה בסדר לשלב מספר מטרות ולהשיג את כולן באותה ההרצאה. רק חשוב להיות מדוייקים ושכל נושא המצגת יתכתב עם המטרות שלנו.

2. עם איזה ערך קהל היעד יוצא?

ברוב ההרצאות שאני הולכת אליהן, אני נתקלת במרצים שביקשו מהם להעביר נושא, והם  פשוט ‘שפכו’ לתוך המצגת את כל הידע והנתונים שיש להם. 

חשוב להבין שמהרצאה של שעה, הקהל יכול לצאת עם מספר מסרים מצומצם ועם ערך ספציפי. 

תגדירו מראש מה הן הנקודות האקוטיות, שאם אותן הקהל יזכור אז תגדירו את ההרצאה כהצלחה מסחררת.

אחד הדברים שאני אוהבת לעשות (לפעמים אחרי שכבר כתבתי את כל המצגת) היא לשאול את עצמי ״אם החלק הזה לא יהיה במצגת, האם הוא יחסר למישהו? האם טיב ההרצאה ישתנה?״. השאלות הללו יוצרות בהירות להרכב ההרצאה. 

טיפ למתקדמים!

הכינו רשימה של כל הערך שיש לכם לתת בנושא ספציפי. לאחר מכן, חלקו את הערך והמידע לתמות שונות ותראו אם ניתן להוציא ערך גדול יותר מכמה ׳ערכים׳ קטנים שיש לכם לתת.

לדוגמא: בהרצאה שלי על ‘שפת גוף ככלי ניהולי׳, הייתי רוצה  שהמנהלים יצאו עם כלים לזהות עובדים שלא מרגישים בנח להתבטא מולם. אבל אז הבנתי שאני יכולה לעשות זום-אאוט ולהפוך את החלק הזה במצגת לזיהוי רגשות וצרכים של עובדים  באופן כללי, ואז להתחבר גם לתהליכי גיוס, פיטורין ושיחות משוב. 

3. באיזה מבנה להשתמש להרצאה?

להרצאות טד, הרצאות חווייתיות, הרצאות ידע, הרצאות אינטראקטיביות, הרצאות בלי עזרים ויזואליים ועוד סוגים רבים וטובים של הרצאות, יש מבנה שונה. כולן מובילות את הקהל בצורה שונה דרך ההרצאה והפרזנטציה. 

אחרי שהבנתם מה המטרות של ההרצאה ועם איזה ערך ומיומנויות הייתם שרוצים שהקהל שלכם ייקח אחרי ההרצאה שלכם, הגיע הזמן להבין מה יהיה ה flow של המצגת. מה תהיה הזרימה של ההרצאה מהפתיחה החזקה שלכם ועד הסיום הבלתי נשכח. 

המבנה צריך להיות ברמת הכותרות בהתחלה, עוד לפני שאנחנו יוצקים לתוכו תוכן.

טיפ למתקדמים!

לו הייתם צריכים לספר לקהל היעד שלכם על מה תהיה ההרצאה, מה הם הנושאים העקריים שהייתם מציינים?

רשמו אותו והשתמשו בהם כעוגן.

4. סיפורים ודוגמאות

כסטוריטלרית, אני תמיד משלבת דוגמאות וסיפורים אמתיים בהרצאות שלי.

במהלך סיעור המוחות ותכנון ההרצאה, הכינו מראש סיפורים ודוגמאות שיוכלו לשמש אתכם. הרשימה שלכם תעזור לכם בכמה אופנים: 1. לעבות את ההרצאה 2. להפוך אותה למעניינת יותר 3. היכולת לשנות את אורך ההרצאה לפי הזמן של המזמין שלכם. 

טיפ למתקדמים!

תנסו לספר את הסיפורים באופן חוויתי שמחבר את הקהל לתחושות שהייתם רוצים להעביר. השתמשו במבנה מתאים של סטוריטלינג ובמילים לא נטרליות. 

לדוגמא: אכלתי כריך טעים ומשביע. סטורטיטלינג: אכלתי כריך מושלם! האופן בו הטעמים והמרקמים השתלבו להם בפה יחד עם הניחוח של הלחם  הטעים… זה היה פשוט מדהים. 

בעיניי תהליך ההכנה להרצאה הוא חשוב ועושה את ההבדל בין הרצאה שהיא טובה להרצאה שהיא מדויקת, חדה ונותנת המון ערך. 

סטוריטלינג ופרזנטציה

חקרו עוד בנושא

נגישות

רוצה שהלקוחות שלך יבינו למה לקנות *דווקא* ממך?

לחיצה על הכפתור תקרב אותך למצוא את הבידול שלך